Utstyr en hver cocktailentusiast bør kjenne til!

Som en ny bartenderentusiast er det sikkert mange ord som du kommer over som du kanskje ikke har hørt før. Spessielt om du ikke har noen intresse for matlaging.

Her er utstyr og uttrykk jeg ikke kunne noe om når jeg startet min bartender-obsession.

Muddler

En muddler er en stav man bruker for å presse frukt eller urter. Forskjellige urter og frukter mudles på forskjellige måter.

Mojito er ett perfekt eksempelt på en drink hvor mynten tradisjonelt mudles. Når du mudler mynte bør du ikke presse for hardt.

Du presser kunne for å frigi myntesmaken fra bladene. Om du presser for hardt vil mynten få en subtil bitter ettersmak.

Om du presser for hardt vil også bladene revne i filler. Etter at mynten er mudlet bør bladerne se freshe og hele ut. Ett par lett press ned med muddleren din er mer en nok.

Om du kun skal kjøpe en muddler kjøp en som har en helt flat overflate uten riller. For muddling av bær og frukter kan du fint bruke en muddler med riller. Men for mange urter som f.eks mynte vil rillene ødlegge bladene.

Boston shakere

 

En boston shaker er en 2 delt shaker. Det finnes to typer. En hvor begge delene er “tins”.

Den andre vanlige typene er hvor den ene delen er laget av glass. Glasset  er ofte litt større en ett vanlig drinkglass og er laget av herdet glass.

Vanlige glass bør ikke brukes med en boston shaker. Vanlige collins glass er skjøre og tåler ikke julingen glasset får av  isen når du shaker drinken din. Om glasset sprekker mens du shaker en drink kan du kutte deg ganske kraftig, så unngå å bruke vanlige glass. Bruk alltid glasset som fulgte med shakeren din.

Tin on tin Boston Shaker!

Tin on Tin shakere er helt klart min favoritt. Det er ett par grunner til dette.

Den første grunnen er at drinken din kjøles ned fortere. Det herdede glasset har mer masse, det vil derfor ta noen ekstra sekunder før glasset blir kjølt helt ned.

Om du er litt små brisen når du mixer drinkene dine, er tin on tin shakere også litt lettere å bryte vakumet på.

Boston-shaker ( Glass )

Boston Glass-shakers har alltid fungert fint når jeg har vært edru, men med en gang jeg har drukket en drink eller to sliter jeg alltid med å bryte seglet om jeg bruker glass shakere.

På en boston shaker laget av glass er den ene delen glass og den andre delen metall.

Siden glasset er herdet og kun den ene delene er bøyelig skal det mer til for å bryte vakumseglet som former seg i en kald shaker.

Glass shakere ser finere ut rent estetisk når man mixer en drink. Mest fordi du kan se drinken mixe seg i glasset i det den shakes.

Cobbler shaker

Om det er sent på nachet og jeg begynner å bli litt ustødig tar jeg alltid å rekker etter en Cobbler shaker.

Cobbler-shakere har en innebygd sil. De er også lette å håndtere. Og sjansen for å søle er minimal. Om du skal kjøpe en shaker for hjemmebaren bør du gå for en Cobbler-shaker.

Hawthorne sil/strainer

En hawthorne strainer er en cocktail-sil med en visp lignende sak som er formet langs silkanten.

Når du mikser drinker med egg bruker du som regel denne silen. Denne vispkoilen/fjæren er perfekt til å fange “plommestrengen” som er i alle egg.

Dette er silen som brukes mest. Skal du kun kjøpe en cocktail sil bør du kjøpe en  en hawthorne sil.

Julep strainer/sil

En Julep-sil er en cocktailsil som legge inn i glasset når du strainer en cocktail. Drinker som mixes med en “throwing teknikk” benytter Julepsilen fordi den gjør det enkelt å flytte over vesken fra ett glass til det andre.

Under kan du se en video med hva jeg mener med “Throwing teknikk”

Jigger

En Jigger er ett timeglassformet målebeger brukt av bartendere.

En Jigger er tradisjonelt tosidig med forskjellige mål på hver side. Det finnes også såkalte “Multi level jiggers” som har tydeligere mål på innsiden av begeret.

For din personlige bar anbefaler jeg at du heller kjøper ett litt måleglass med ml or oz merket på glasset. Men om du skal jobbe som bartendere vil jiggere som dette være en stor del av hverdagen din.

Standard mål for Jiggere i norge er 4cl på ene siden og 3cl på motsiden. Men det finnes selvfølgelig Jiggere med forskjellige mål og med mange ulike kombinasjoner. De fleste jigger har også centiliter-leveler inngravert på innsiden av jiggeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *